Mainosmiehen silmin

Keskeyttävää vai imevää mainontaa?

Sunnuntai 2.2.2014 - Pentti Konttinen

finjet2.jpg

Olen hiljattain silmäillyt Jari Juslénin mainiota teosta Internetmarkkinointi. Kirjassa oli mielenkiintoinen ajatus markkinointiviestinnästä. Perinteinen markkinointiviestintä (lehdet, tv, radio, ulkomainonta...) perustuu keskeytykselle. Keskeytetään viestin kohteen toiminta ja kiinnitetään hänen huomionsa markkinointiviestiin. Tätä markkinointiviestintää voidaan nimittää outbound -viestinnäksi.

Netti- ja somemainonnan ominaisuuksia hyödyntävä imevä eli inbound markkinointiviestintä taas perustuu sille, että asiakkaalla on jokin ongelma, johon hän etsii ratkaisua. Ratkaisua etsitään "googlettamalla" eli tällöin henkilö haluaa saada tietoa ongelmansa ratkaisemiseen.

Perinteisen ja kehittyneen markkinoinnin ideassa on se ero, että inbound markkinointiviestintä on aidosti asiakaslähtöistä eli sen olemassaolo rakentuu kuluttajapersoonien aidoille ja oikeille tarpeille. Mitään ei tyrkytetä vaan mielenkiinto kohdistuu luonnolliseen hakukonenäkyvyyteen.

Toinen huomio kohdistui itse nettisaitteihin. Nykyiset saitit ovat rakennettu liian usein pönöttävien esitteiden kaltaisiksi. Niissä ei ole oikeastaan juuri mitään sisältöä eivätkä ne ole tarkoitettu interaktiivisiksi. Näillä sivustoilla asiakkailla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa sisältöön - on vain tyytyminen siihen mikä niiden sisältö sivuston tuottajan mielestä on hyväksi businekselle. Tämä on kaukana asiakaslähtöisyyden periaatteista.

Kuoleeko perinteinen mainonta?

Jokainen tahollaan voi miettiä, kuinka suhtautuu toimintansa keskeyttäviin "ilmapallo ja luettelokauppiaisiin", mistä olet hakenut tietoa, jos olet tarvinnut vaikka muurarin palveluita? Laita käsi sydämelle ja mieti miten viimeisen kolmen kuukauden aikana olet tehnyt ostopäätöksiä?

  • katsonut puhelinluettelon keltaisilta sivuilta
  • tarttunut tilaisuuteen ja suorittanut jonkin hankinnan esimerkiksi saamasi suoramainoslehtisen perusteella
  • tilannut jotakin telemarkkinoijalta, joka on tehnyt sinulle "ainutkertaisen" tarjouksen
  • Kysynyt neuvoa joltakin tuttavaltasi tai liikekumppaniltasi, kenen puoleen kannattaa kääntyä ongelmassa, jonka haluat ratkaista.
  • etsinyt apua ongelmaasi googlesta

Uskon, että pari viimeistä vaihtoehtoa ovat olleet niitä relevantteja tapoja toimia. En kuitenkaan väitä, että perinteinen mainonta olisi täysin kuoleva tapa tavoittaa asiakkaita.

Markkinointiviestintäpäätökset muuttuvat vain vaikeammiksi ja vaikeammiksi. Tarkoitus olisi oikeasti miettiä, kuka on minun asiakkaani ja kuinka minä hänet tavoitan. Netissäkin ongelma on kuitenkin hakukonenäkyvyys, jota ei ihan hetkessä saada satsaamatta huomattavia summia keskeyttävään nettimainontaan.

Mikä olisi paras keino tavoittaa tuoteryhmän A ostajat ja mistä tiedän, minkälainen ostajapersoona on oikeasti kiinnostunut tuoteryhmästä. Pitäisikö tarjonta pistää kokonaan uusiin puihin ja ensin tehdä laaja kysely, mitä halutaan ja tarvitaan ja vasta sitten rakentaa palvelu- ja tuoterakenne?

En usko, että perinteinen mainonta tulee kuolemaan. Edelleen tarvitaan brändin rakennuspalikoita kuten imagomainontaa, tuote- tai tapahtumalanseerauksia, työpukineita palvelumiljöön luomiseen tai suoja-asusteiksi, tv- ja radiomainontaa etenkin valtakunnallisiin kampanjoihin.

Paikallisella tasolla voi myös käydä niin, että perinteisellä mainonnalla ohjataan asiakkaita nettisivuille, joihin on helppoa ja halpaa tuottaa jatkuvasti uutta ihmisiä kiinnostavaa sisältöä. Yritysautoihin on miltei turhaa teipata osoitteita, puhelinnumeroita, vaikeita tilausohjeita tms. mutta tavattoman hyödyllistä kertoa teippaamalla, mikä on yrityksen sähköisen toimipaikan osoite.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: inbound, outbound, sähköinen markkinointi, hakukone, mainonnan teho, mainonnan mittaaminen

Autoteippaus - rahareikä vai tehokas mainosväline

Sunnuntai 2.2.2014 - Pentti Konttinen

Jos yrityksellä on hankittu tai hankinnassa ajoneuvokalustoa, on niiden valjastaminen mainoskäyttöön yksi mahdollisuus toteuttaa mainontaa. Autoteippaukset kuuluvat markkinointiviestinnän kentässä ulko- tai liikennevälinemainontaan. Tämän mainosmuodon edut ovat vaikutuksen pitkäikäisyys ja toistavuus. Toisaalta ulkomainontaa ei oikein voi kohdistaa muuten kuin alueellisesti ja suuntaamisen jollekin tietylle asiakasryhmällesi voit saman tien unohtaa. Siihen ajoneuvomainontaa ei ole tarkoitettu kuin ani harvoissa tilanteissa.

Ominaisuuksiensa puolesta ulko- tai ajoneuvomainonta sopii yrityksen tunnettuuden lisäämiseen, uuden tuotteen tai palvelun julkistamiseen, imagon rakentamiseen ja yrityksen kilpailuedun esittämiseen.

 Ajoneuvomainos vaikuttaa pitkään mutta viestin on oltava lyhyt ja iskevä

Ajoneuvomainonnan eli kansanomaisesti autoteippauksen paras ominaisuus on sen pitkä kestoikä, 3 – 5 vuotta. Jos auton teippauskustannus on esimerkiksi 1000 euroa, on päiväkustannus viiden vuoden käyttöiällä 0,55 euroa/päivä. Pitkään kestoikään liittyy myös sen toisto-ominaisuus. Onhan päivän selvää, että useat ihmiset näkevät viestisi autostasi viiden vuoden aikana kymmeniä, satoja jopa tuhansia kertoja. Onko parempaa tapaa tehdä yrityksesi tunnetuksi vastaavin kustannuksin.

Viestinnän onnistumiseen vaikuttaa se, että tiedostetaan ulkomainonnan ominaisuudet ja rajoitteet. Autoteippauksen sisällön voisi kääriä seuraavanlaiseen pakettiin: logo, mainoslause tai kilpailuetu nasevasti, mihin tarpeeseen (ongelmaan) yritys on keskittynyt ja miten yritykseen saa yhteyttä.

On päivänselvää, että yrityksen ajoneuvomainonta noudattaa samaa linjaa kuin yrityksen muukin markkinointiviestintä. Logo esiintyy samanlaisena kaikessa viestinnässä, värit ovat yrityksen ”omia”, yleensäkin graafinen ilme noudattaa tiukasti yrityksen linjaa. Miksi? Siksi, että markkinointiviestinnän täytyy olla suunniteltua ja pitkäjänteistä ja samaan maaliin tähtäävää. Se ei käy, että lehti-ilmoituksen logo on mustavalkoinen mutta autoteippaus on ”riemunkirjava” tunnesyistä brändiä ei ole koskaan onnistuttu rakentamaan toimimalla kuin tuuliviiri. Kuva tai naseva lyhyt iskulause (slogan) tarvitaan yrityksen kilpailuedun viestimiseen ja ennen kaikkea siihen, mitä tarpeita yritys haluaa tyydyttää.

Jos liikeideasi on myydä halkoja, mieti onko parempi esittää kuva halkopinosta kuin tulen ympärillä olevista rentoutuneista ja onnellisen näköisistä ihmisistä. Vielä jokunen vuosi sitten jokainen yrittäjä halusi autoonsa katuosoitteen, postinumeron, postitoimipaikan sekä kaikki mahdolliset puhelinnumerot. Oletko muuten itse koskaan ottanut numeroita tai osoitteita ”ylös” autosta tai oletko kenenkään muun koskaan tehneen niin?

Uskokaa nyt. Ajoneuvomainonnan ainoa järkevä yhteystieto on sähköisen toimipaikan osoite (www-osoite). Ja tässäkin hyvänä nyrkkisääntönä toimii terve järki. Muistaisitko sinä nettiosoitteet, joka olisi karhulankyyhkylankaupunkinosanparaspolkupyorakorjaamo.fi? Ennätysten kirjaan tällaisilla domain osoitteella saatetaan päästä, mutta ei ihmisten mieliin.

Auton mainosteippaus ei ole taidetta vaan puhdasta kaupallista viestintää

Onneksi takavuosien pyörylä & räiske & kuutio & raita & kolmio -villitys on onnellisesti ohi. Tuolloin ajoneuvoteippaukset olivat jotenkin ”irrotettu elementti” yrityksen muusta mainonnasta. Itsetarkoituksena oli kokea luomisen hurmos ja tehdä ajoneuvosta taideteos erilaisilla graafisilla elementeillä ja jonnekin kulmaan sitten laitettiin se ”pakollinen” logo, koska sitä ei oikein voinut poiskaan jättää.

Onneksi jokainen vastuullinen ja ammattitaitoinen ajoneuvomainonnan toteutuksia myyvä yritys tajuaa olla sortumatta moiseen. Vaikka taiteen ja hienosti toteutetun kaupallisen markkinointiviestin raja on hiuksenhieno, on se silti olemassa. Autossa ei siis pitäisi esiintyä mitään sellaisia elementtejä, joita et markkinoinnissasi muutenkaan käytä. Jos autosi väri ei istu yrityksesi väreihin, harkitse vakavasti sen ”yliteippausta” eli auton muuttamista yrityksen väreihin. Punainen auto ei oikein istu yritykselle, jonka värimaailma on vaikkapa kelta-musta. Logon yms. elementtien värejä ei pitäisi lähteä muuttelemaan ilman erityisen päteviä syitä, joita ei yleensä ole.

Mitä sinun tulisi ajoneuvomainonnan toteuttajalta vaatia?

Jos käytössäsi on mainostoimisto, voit huokaista helpotuksesta. Mainostoimistot tuntevat eri medioiden ominaisuudet ja osaavat tuottaa suunnitelman, joka ”istuu” yrityksesi graafiseen ilmeeseen. Jos taas asioit suoraan teippauspalveluita myyvän yrityksen kanssa, toimi seuraavasti.

Ilmaise mahdollisimman hyvin ja selkeästi, mitä ajoneuvomainoksen tulisi viestiä ja mitä toteutus voi enimmillään maksaa. Vaadi toteutuksesta suunnitelma eli mittakuva, jossa teippaustoteutus on kuvattu auton molemmilta puolilta sekä takaa ja edestä. Älä missään tapauksessa tyydy ”ilmaan piirtelyyn” sillä silloin et voi tietää, vastaako toteutus odotustasi. Jos haluat muutoksia suunnitelmaan, ilmaise tahtosi selkeästi ja pyydä ”päivitetty” suunnitelma. Viimeistään tässä vaiheessa sinun tulee tietää hinta toteutukselle. Jos et sitä saa, et asioi ammattimaisesti toimivan yrityksen kanssa. Sovi aikataulu, takuuasiat ja muut mahdolliset ehdot. Kun teippaus on valmis, tarkasta noudattaako se sovittua suunnitelmaa ja oletko tyytyväinen saamaasi laatuun. Muista kysyä myös pesu-, vahaus- yms. ohjeet teipatun pinnan hoidosta.

Automainos ei takaa brändin syntymistä, sinä teet sen omalla ajokäyttäytymiselläsi.

Muutama asia on syytä mainita teipatulla ajoneuvolla liikkumisesta. Ensinnäkin pidä autosi aina puhtaana. Pesu sääolojen mukaan muutaman kerran kuukaudessa on paikallaan. Likainen auto on yhtä kuin likainen yrityskuva.

Toiseksi,kohtele muita liikenteessä oikeudenmukaisesti ja kohteliaasti. Älä omalla käytökselläsi ärsytä koska se mitä teet, heijastuu yritykseesi. Usko, että ihminen, jonka päälle olet roiskuttanut kuraa, näkee varmasti yrityksesi logon.

Kolmanneksi noudata aina liikennesääntöjä. Yrityskuvasi kärsii aivan varmasti, jos kaksi sinihaalarista miestä taluttaa sinua maantiellä ”panda-autoon” samalla kun yrityksesi auto seisoo tienposkessa.

1 kommentti . Avainsanat: pitkävaikutteinen mainonta, yrityksen tunnetuksi tekeminen, tuotteen tunnetuksi tekeminen, myyntipaikka mainonta