Mainosmiehen silmin

Keskeyttävää vai imevää mainontaa?

Sunnuntai 2.2.2014 - Pentti Konttinen


finjet2.jpg

Olen hiljattain silmäillyt Jari Juslénin mainiota teosta Internetmarkkinointi. Kirjassa oli mielenkiintoinen ajatus markkinointiviestinnästä. Perinteinen markkinointiviestintä (lehdet, tv, radio, ulkomainonta...) perustuu keskeytykselle. Keskeytetään viestin kohteen toiminta ja kiinnitetään hänen huomionsa markkinointiviestiin. Tätä markkinointiviestintää voidaan nimittää outbound -viestinnäksi.

Netti- ja somemainonnan ominaisuuksia hyödyntävä imevä eli inbound markkinointiviestintä taas perustuu sille, että asiakkaalla on jokin ongelma, johon hän etsii ratkaisua. Ratkaisua etsitään "googlettamalla" eli tällöin henkilö haluaa saada tietoa ongelmansa ratkaisemiseen.

Perinteisen ja kehittyneen markkinoinnin ideassa on se ero, että inbound markkinointiviestintä on aidosti asiakaslähtöistä eli sen olemassaolo rakentuu kuluttajapersoonien aidoille ja oikeille tarpeille. Mitään ei tyrkytetä vaan mielenkiinto kohdistuu luonnolliseen hakukonenäkyvyyteen.

Toinen huomio kohdistui itse nettisaitteihin. Nykyiset saitit ovat rakennettu liian usein pönöttävien esitteiden kaltaisiksi. Niissä ei ole oikeastaan juuri mitään sisältöä eivätkä ne ole tarkoitettu interaktiivisiksi. Näillä sivustoilla asiakkailla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa sisältöön - on vain tyytyminen siihen mikä niiden sisältö sivuston tuottajan mielestä on hyväksi businekselle. Tämä on kaukana asiakaslähtöisyyden periaatteista.

Kuoleeko perinteinen mainonta?

Jokainen tahollaan voi miettiä, kuinka suhtautuu toimintansa keskeyttäviin "ilmapallo ja luettelokauppiaisiin", mistä olet hakenut tietoa, jos olet tarvinnut vaikka muurarin palveluita? Laita käsi sydämelle ja mieti miten viimeisen kolmen kuukauden aikana olet tehnyt ostopäätöksiä?

  • katsonut puhelinluettelon keltaisilta sivuilta
  • tarttunut tilaisuuteen ja suorittanut jonkin hankinnan esimerkiksi saamasi suoramainoslehtisen perusteella
  • tilannut jotakin telemarkkinoijalta, joka on tehnyt sinulle "ainutkertaisen" tarjouksen
  • Kysynyt neuvoa joltakin tuttavaltasi tai liikekumppaniltasi, kenen puoleen kannattaa kääntyä ongelmassa, jonka haluat ratkaista.
  • etsinyt apua ongelmaasi googlesta

Uskon, että pari viimeistä vaihtoehtoa ovat olleet niitä relevantteja tapoja toimia. En kuitenkaan väitä, että perinteinen mainonta olisi täysin kuoleva tapa tavoittaa asiakkaita.

Markkinointiviestintäpäätökset muuttuvat vain vaikeammiksi ja vaikeammiksi. Tarkoitus olisi oikeasti miettiä, kuka on minun asiakkaani ja kuinka minä hänet tavoitan. Netissäkin ongelma on kuitenkin hakukonenäkyvyys, jota ei ihan hetkessä saada satsaamatta huomattavia summia keskeyttävään nettimainontaan.

Mikä olisi paras keino tavoittaa tuoteryhmän A ostajat ja mistä tiedän, minkälainen ostajapersoona on oikeasti kiinnostunut tuoteryhmästä. Pitäisikö tarjonta pistää kokonaan uusiin puihin ja ensin tehdä laaja kysely, mitä halutaan ja tarvitaan ja vasta sitten rakentaa palvelu- ja tuoterakenne?

En usko, että perinteinen mainonta tulee kuolemaan. Edelleen tarvitaan brändin rakennuspalikoita kuten imagomainontaa, tuote- tai tapahtumalanseerauksia, työpukineita palvelumiljöön luomiseen tai suoja-asusteiksi, tv- ja radiomainontaa etenkin valtakunnallisiin kampanjoihin.

Paikallisella tasolla voi myös käydä niin, että perinteisellä mainonnalla ohjataan asiakkaita nettisivuille, joihin on helppoa ja halpaa tuottaa jatkuvasti uutta ihmisiä kiinnostavaa sisältöä. Yritysautoihin on miltei turhaa teipata osoitteita, puhelinnumeroita, vaikeita tilausohjeita tms. mutta tavattoman hyödyllistä kertoa teippaamalla, mikä on yrityksen sähköisen toimipaikan osoite.

Avainsanat: inbound, outbound, sähköinen markkinointi, hakukone, mainonnan teho, mainonnan mittaaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini