Mainosmiehen silmin

Autoteippaus - rahareikä vai tehokas mainosväline

Sunnuntai 2.2.2014 - Pentti Konttinen


Jos yrityksellä on hankittu tai hankinnassa ajoneuvokalustoa, on niiden valjastaminen mainoskäyttöön yksi mahdollisuus toteuttaa mainontaa. Autoteippaukset kuuluvat markkinointiviestinnän kentässä ulko- tai liikennevälinemainontaan. Tämän mainosmuodon edut ovat vaikutuksen pitkäikäisyys ja toistavuus. Toisaalta ulkomainontaa ei oikein voi kohdistaa muuten kuin alueellisesti ja suuntaamisen jollekin tietylle asiakasryhmällesi voit saman tien unohtaa. Siihen ajoneuvomainontaa ei ole tarkoitettu kuin ani harvoissa tilanteissa.

Ominaisuuksiensa puolesta ulko- tai ajoneuvomainonta sopii yrityksen tunnettuuden lisäämiseen, uuden tuotteen tai palvelun julkistamiseen, imagon rakentamiseen ja yrityksen kilpailuedun esittämiseen.

 Ajoneuvomainos vaikuttaa pitkään mutta viestin on oltava lyhyt ja iskevä

Ajoneuvomainonnan eli kansanomaisesti autoteippauksen paras ominaisuus on sen pitkä kestoikä, 3 – 5 vuotta. Jos auton teippauskustannus on esimerkiksi 1000 euroa, on päiväkustannus viiden vuoden käyttöiällä 0,55 euroa/päivä. Pitkään kestoikään liittyy myös sen toisto-ominaisuus. Onhan päivän selvää, että useat ihmiset näkevät viestisi autostasi viiden vuoden aikana kymmeniä, satoja jopa tuhansia kertoja. Onko parempaa tapaa tehdä yrityksesi tunnetuksi vastaavin kustannuksin.

Viestinnän onnistumiseen vaikuttaa se, että tiedostetaan ulkomainonnan ominaisuudet ja rajoitteet. Autoteippauksen sisällön voisi kääriä seuraavanlaiseen pakettiin: logo, mainoslause tai kilpailuetu nasevasti, mihin tarpeeseen (ongelmaan) yritys on keskittynyt ja miten yritykseen saa yhteyttä.

On päivänselvää, että yrityksen ajoneuvomainonta noudattaa samaa linjaa kuin yrityksen muukin markkinointiviestintä. Logo esiintyy samanlaisena kaikessa viestinnässä, värit ovat yrityksen ”omia”, yleensäkin graafinen ilme noudattaa tiukasti yrityksen linjaa. Miksi? Siksi, että markkinointiviestinnän täytyy olla suunniteltua ja pitkäjänteistä ja samaan maaliin tähtäävää. Se ei käy, että lehti-ilmoituksen logo on mustavalkoinen mutta autoteippaus on ”riemunkirjava” tunnesyistä brändiä ei ole koskaan onnistuttu rakentamaan toimimalla kuin tuuliviiri. Kuva tai naseva lyhyt iskulause (slogan) tarvitaan yrityksen kilpailuedun viestimiseen ja ennen kaikkea siihen, mitä tarpeita yritys haluaa tyydyttää.

Jos liikeideasi on myydä halkoja, mieti onko parempi esittää kuva halkopinosta kuin tulen ympärillä olevista rentoutuneista ja onnellisen näköisistä ihmisistä. Vielä jokunen vuosi sitten jokainen yrittäjä halusi autoonsa katuosoitteen, postinumeron, postitoimipaikan sekä kaikki mahdolliset puhelinnumerot. Oletko muuten itse koskaan ottanut numeroita tai osoitteita ”ylös” autosta tai oletko kenenkään muun koskaan tehneen niin?

Uskokaa nyt. Ajoneuvomainonnan ainoa järkevä yhteystieto on sähköisen toimipaikan osoite (www-osoite). Ja tässäkin hyvänä nyrkkisääntönä toimii terve järki. Muistaisitko sinä nettiosoitteet, joka olisi karhulankyyhkylankaupunkinosanparaspolkupyorakorjaamo.fi? Ennätysten kirjaan tällaisilla domain osoitteella saatetaan päästä, mutta ei ihmisten mieliin.

Auton mainosteippaus ei ole taidetta vaan puhdasta kaupallista viestintää

Onneksi takavuosien pyörylä & räiske & kuutio & raita & kolmio -villitys on onnellisesti ohi. Tuolloin ajoneuvoteippaukset olivat jotenkin ”irrotettu elementti” yrityksen muusta mainonnasta. Itsetarkoituksena oli kokea luomisen hurmos ja tehdä ajoneuvosta taideteos erilaisilla graafisilla elementeillä ja jonnekin kulmaan sitten laitettiin se ”pakollinen” logo, koska sitä ei oikein voinut poiskaan jättää.

Onneksi jokainen vastuullinen ja ammattitaitoinen ajoneuvomainonnan toteutuksia myyvä yritys tajuaa olla sortumatta moiseen. Vaikka taiteen ja hienosti toteutetun kaupallisen markkinointiviestin raja on hiuksenhieno, on se silti olemassa. Autossa ei siis pitäisi esiintyä mitään sellaisia elementtejä, joita et markkinoinnissasi muutenkaan käytä. Jos autosi väri ei istu yrityksesi väreihin, harkitse vakavasti sen ”yliteippausta” eli auton muuttamista yrityksen väreihin. Punainen auto ei oikein istu yritykselle, jonka värimaailma on vaikkapa kelta-musta. Logon yms. elementtien värejä ei pitäisi lähteä muuttelemaan ilman erityisen päteviä syitä, joita ei yleensä ole.

Mitä sinun tulisi ajoneuvomainonnan toteuttajalta vaatia?

Jos käytössäsi on mainostoimisto, voit huokaista helpotuksesta. Mainostoimistot tuntevat eri medioiden ominaisuudet ja osaavat tuottaa suunnitelman, joka ”istuu” yrityksesi graafiseen ilmeeseen. Jos taas asioit suoraan teippauspalveluita myyvän yrityksen kanssa, toimi seuraavasti.

Ilmaise mahdollisimman hyvin ja selkeästi, mitä ajoneuvomainoksen tulisi viestiä ja mitä toteutus voi enimmillään maksaa. Vaadi toteutuksesta suunnitelma eli mittakuva, jossa teippaustoteutus on kuvattu auton molemmilta puolilta sekä takaa ja edestä. Älä missään tapauksessa tyydy ”ilmaan piirtelyyn” sillä silloin et voi tietää, vastaako toteutus odotustasi. Jos haluat muutoksia suunnitelmaan, ilmaise tahtosi selkeästi ja pyydä ”päivitetty” suunnitelma. Viimeistään tässä vaiheessa sinun tulee tietää hinta toteutukselle. Jos et sitä saa, et asioi ammattimaisesti toimivan yrityksen kanssa. Sovi aikataulu, takuuasiat ja muut mahdolliset ehdot. Kun teippaus on valmis, tarkasta noudattaako se sovittua suunnitelmaa ja oletko tyytyväinen saamaasi laatuun. Muista kysyä myös pesu-, vahaus- yms. ohjeet teipatun pinnan hoidosta.

Automainos ei takaa brändin syntymistä, sinä teet sen omalla ajokäyttäytymiselläsi.

Muutama asia on syytä mainita teipatulla ajoneuvolla liikkumisesta. Ensinnäkin pidä autosi aina puhtaana. Pesu sääolojen mukaan muutaman kerran kuukaudessa on paikallaan. Likainen auto on yhtä kuin likainen yrityskuva.

Toiseksi,kohtele muita liikenteessä oikeudenmukaisesti ja kohteliaasti. Älä omalla käytökselläsi ärsytä koska se mitä teet, heijastuu yritykseesi. Usko, että ihminen, jonka päälle olet roiskuttanut kuraa, näkee varmasti yrityksesi logon.

Kolmanneksi noudata aina liikennesääntöjä. Yrityskuvasi kärsii aivan varmasti, jos kaksi sinihaalarista miestä taluttaa sinua maantiellä ”panda-autoon” samalla kun yrityksesi auto seisoo tienposkessa.

Avainsanat: pitkävaikutteinen mainonta, yrityksen tunnetuksi tekeminen, tuotteen tunnetuksi tekeminen, myyntipaikka mainonta


Kommentit

20.8.2019 11:45  Hirvo

Kyllä vain, automainos on pitkäaikainen ja näyttävä ulkomainos. Itse kuitenkin sen sijaan panostaisin yrityksen liiketilan edustaan, esimerkiksi infotauluun yrityksen ikkunaan. Olen kuullut että tämä toimii hyvin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini